İş Hayatında Başarı

Bloğumu açtığım bu ilk günlerde, iş hayatındaki tecrübelerimden de yeri geldikçe, zaman zaman bahsediyor olacağımdan; hepimizde var olan başarılı olma isteği üzerine, genel hatları ile görüşlerimden bir kaçını sizlerle paylaşmak istedim.

Aslında aşağıda yazdıklarımın her biri başlı başına yazı konusu, ileride anılarımla birlikte daha eğlenceli bir dille yaşanmışlıkları sizlerle paylaşıyor olacağım.

20 yıllık iş hayatım boyunca, konumun ne olursa olsun, başarıya giden yolun, yaptığın işi sevmek, bilgi ve tecrübenin yanında, ilişki yönetimi ve kendini her daim, çalışılan sektör de dahil olmak üzere, her yönden geliştirmekten geçtiğini gördüm ve yaşadım.

“Yaptığın işi bilmek”

Yaptığımız iş konusunda bilgi sahibi olup, değişiklikleri, yenilikleri takip edip, sürekli bilgimizi taze tutabilmeliyiz.

İş yoğunluğu sırasında, eğer rutine bağlayıp devam ediyor ve işimizin sektörüne/konusuna göre gündemi, mevzuatı takip edip, kendimizi güncel tutamıyorsak, bir süre sonra ne yazık ki vazgeçilmeye mahkum olacak ya da hak ettiğimiz kariyere ulaşmamız mümkün olmayacaktır.

“Yaptığın işi sevmek”

Günümüz koşullarında, insanın sevdiği işte, hayal ettiği sektörde çalışıyor olması çok büyük bir şans. Eğer sevdiğin işi bulamamış ya da farklı nedenlerden dolayı sevdiğin işte/sektörde çalışamıyorsan, o zaman içinde bulunduğun işi/sektörü sevmeye çalışıp, kendine uygun, katkı sağlayabileceğin yönlerini bulup çıkararak, yola devam etmek en doğrusu sanırım.

Sonuçta unutulmaması gereken, işlerimiz, hayatımızı devam ettirirken, amaç değil sadece araç !!!

“Yaptığın işte tecrübe kazanmak ve tecrübeyi paylaşmak”

Mesleğimiz, yaptığımız iş ne olursa olsun, hangi sektörde çalışırsak çalışalım, zamanla kazandığımız tecrübe, beraberinde kariyer basamaklarında adım adım ilerlememizi sağlar. Her konuda olduğu gibi, iş hayatında da edindiğimiz tecrübeyi ast/üstlerimizle paylaşıp, astlarımıza fayda, üstlerimize de yol arkadaşı oluruz.

“İş hayatında ilişki yönetimi”

Yine mesleğimiz ve yaptığımız iş ne olursa olsun, hepimiz insanız, ilişkileri doğru ve etkin yönetemezsek, gerek kendi işimizde gerekse işimiz gerekliliği ilişkide bulunduğumuz kişilerle çatışmaya girmemiz muhtemeldir. Bu başlığın altında o kadar fazla alt başlık var ki…

Bana göre, iş hayatında mobbing de dahil olmak üzere ilişki yönetiminden geçiyor.

Müşteri ilişkilerini yönetemezsen müşteri kaybına yol açarsın. Ast/üst ilişkilerini yönetemezsen, çatışma, ardından işini kaybetmeye kadar gidecek bir sürece girersin.

Dolayısıyla, ilişki yönetimi bilgi ve tecrübenin yanında en önemli etkenlerden biridir.

“Kendini geliştirmek”

Mesleğiniz ve yaptığınız iş ne olursa olsun, hatta iş hayatını da bir yana bırakıp, var olduğumuz sürece kendimizi her konuda geliştirmek, kişisel manevi tatminimiz, öz güvenimiz, farkındalığımız, başarı ve mutluluğumuz için önceliklidir.

Mutluluk ve başarı sizlerle olsun…

15.01.2018